~ assalamualaikum~
hr ni ak nak share experience ak buat kerabu mangga..
actually ak tak pernah pun buat benda ni..
buat sbb teringin nak makan.. =)
alang2 semalam keluar beli barang..
ktorg pun beli laa barang2 utk buat kerabu nih..
1.mangga muda~ jgn beli yang dah masak kuning tuu..
2.bunga kantan~ satu pokok je sebab buat sikit je..
3.bawang besar~ tak kesah warna kuning/purple..suka hati laa..
4.limau kasturi~ ak pakai sebiji je..just utk bg rasa..
5.gula & garam~ secukup rasa..sikit2 jee..
6.cili padi~ kalau nak pedas, letak laa banyak2 cili padi ni..
nanti boleh rasa lidah kau terbakar...
lepas tuuu..
mangga, bawang besar, bunga kantan dan
cili padi dihiris halus-halus..
nanti jadi macam ni hah..
haaa...tengokk kau..banyak gilaa cili padi ak letak..
mmg terbakar lidah ktorg..
sorry geng!
ak taktahu cili tuu pedas gilaa..
kesiaaann member2 ak..
terkulat2 makan kerabu cili padi..hahahaha..=p
lepas dah hiris halussss2..
bahan2 tuu digaulkan supaya rata..
letak laa gula n garam sikit..
pastu perah limau kasturi..
eloknya bila nak makan baru gaul bahan2 ni..
supaya rasa rangup n fresh!
wahhh..pandai je ak..macam student seni kulinari pulakk..
ngeeee...
ak tanya mak ak..
dia cakap kalau nak sedap lagi..
letak udang kering tumbuk..mana laa nak dapat kan..
so..
ni lah hasilnya..
jannggg..
K E R A B U M A N G G A C I K S Y I R I N I
Mai dengkil nanti wajib buat bg aku rasa..
ReplyDelete